Historie

2017

Jubileum Vocaal Totaal Slot: Belcantoconcert

Schouwburg De Domijnen Sittard, 28 oktober

Als slot van het 30-jarig jubileum van Vocaal Totaal was er het concert in de Sittardse Schouwburg. Dit was ook een jubileum voor mij, daar mijn zangavontuur hier 10 jaar geleden was begonnen. Het was een kroon op het klassieke amateurmuziektheater in Zuid-Limburg, waar ik dit keer als een van de professionals deel van mocht uitmaken. In de rol van Dulcamara uit Donizetti´s opera “l´Elisir d´Amore” heb ik het publiek een van de hoogtepunten van de avond bezorgd.

Als je erover nadenkt dat de professionele kunstsector al grote problemen heeft haar hoofd boven water te houden, wat dan te denken van de amateurs zonder zelfs maar een geschikte repetitieruimte. Podiumkunst hangt onlosmakelijk samen met concerten, presentaties en uitvoeringen. Ik ben dankbaar dat deze club elk jaar weer een platform is geweest voor mijn ontwikkeling.

Theaterproductie: Opera Bouffe Schinderhannes

Theaterhotel de Oranjerie Roermond, augustus-september

Om de zeven jaar staat de stad Roermond in het teken van Schinderhannes, een opera bouffe naar het libretto van Emile Seipgens. Ik had hier nog nooit van gehoord en was daarom erg verrast dat ik eens mocht langskomen op een repetitie, om te zien of de hoofdrol wellicht iets voor mij was. Dit was een aangename kennismaking met een nieuwe uitdaging. Allereerst was er het dialect dat ik niet machtig was en daarnaast zou de opera ook nog worden omgevormd tot een zangspel in de lichte muziek.

Met deze achterstand heb ik de hoofdrol van Schinderhannes toch nog bemachtigd en heb ik mij mogen ontwikkelen op een manier die ik van te voren niet voor mogelijk had gehouden. Ik was als klassiek zanger enkel gewend akoestisch te zingen en dus klank te maken. In dit project was dat niet nodig en kon ik me volledig richten op de kleur. Dat was een uitstapje waar ik voor mijn klassieke uitvoeringspraktijk heel veel aan heb gehad.

De uitvoeringen in de Oranjerie Roermond waren zo goed als helemaal uitverkocht en ik heb met veel plezier opgetreden voor zowel het publiek op de avonden als voor de schoolkinderen overdag. Met prachtige kostuums en decor, en gesteund door een fantastisch artistiek en organisatorisch team, was dit een bijzondere, dankbare ervaring.

Verdi – La Traviata, augustus

Naast La Bohème zong ik bij Opera Classica Europa nog in la Traviata de rol van “Marchese” en het koor. Vanwege het slechte weer was besloten de uitvoering te verplaatsen van Schloss Rockenhausen naar de Donnersberghalle (een nabijgelegen sporthal voor evenementen). Het enige wat aan de uitvoering vooraf ging was een soundcheck. Dit was daarmee mijn eerste opera-uitvoering zonder voorbereide regie.

Echter, de energie die ik om mij heen voelde bij de eerste opkomst in de uitvoering, was onbeschrijflijk. Deze heeft me door de opera gedragen. Het publiek was ook laaiend enthousiast. Zo zie je maar waar een groep professionele artiesten in spontaan samenspel kan uitkomen.

Puccini – La Bohème

Opera Classica Europa; Schloss Braunfels, Braunfels, juli-augustus

In de zomer heb ik deelgenomen aan enkele opera’s van Opera Classica Europa in Espenschied, Duitsland. Als eerst heb ik gezongen in Puccini’s “La Bohème”. Hierbij was ik understudy voor Benoit en Schaunard naast dat ik het koor en Doganiere/Sergente zong. Als decor hadden we het prachtige Schloss Braunfels. Het was alleen jammer dat de gecaste Schaunard zijn partij niet kende en alsnog de gelegenheid kreeg de voorstellingen te zingen. Een spiegeling van mijn rolinvulling aan die van de “grote artiest” zat er daarom niet in.

Opening WMC: Pontificale Hoogmis

Rodahal Kerkrade, 2 juli

Op de avond voor de opening van het Wereld Muziek Concours werd ik gevraagd de solopartij over te nemen van een collega. Het stuk was mij echter onbekend, dus werd mijn avond onverwachts een studieavond. Na een korte repetitie met het orkest zong ik de volgende ochtend mijn solo in de pontificale hoogmis voor een volle zaal in de Rodahal te Kerkrade. Ik was hiermee weer een ervaring rijker.

Liedrecital: Songs of Travel & Dichterliebe

Salviuskerkje, Brunssum en Clemenskerkje, Limbricht, 11 en 18 juni

Het Lied vormde in het jaar hiervoor een belangrijk deel van mijn ontwikkeling als zanger. Daarom besloot ik zelf een liedconcert te organiseren. Als ik daarbij op iemand kan rekenen, is het wel op pianist Leon Dijkstra. Samen zijn wij het avontuur aangegaan “Songs of Travel” van Vaughan-Williams en Schumanns “Dichterliebe”  uit te voeren.

Het Salviuskerkje in Limbricht en het Clemenskerkje in Brunssum hebben in het verleden bewezen innige locaties te zijn. Ik heb hier mijn eerste liedrecital dan ook met veel plezier uitgevoerd. Tevens ben ik erachter gekomen dat het Lied, en in het bijzonder de liedcyclus een kunst op zich is. Met een pauze van vijf minuten heb ik een uur lang op de plaats gestaan voor mijn publiek. Ondanks het groeiende protest van mijn lichaam, heb ik genoten tot de laatste noot. Met het applaus kwam ik letterlijk weer terug in de echte wereld.

Jubileum Concertreis Kamerkoor Concertato

Salzburg, Oostenrijk, mei

Een van de koren waarmee ik al vele jaren samenwerkte, vierde dit jaar zijn eerste jubileum. Samen met dit kamerkoor Concertato ben ik afgereisd naar Salzburg, Oostenrijk. Naast de feestelijkheden en bijkomstige spontane optredens hebben we in twee kerken gezongen voor een fijn publiek.

Rob Goorhuis – Requiem voor de Mens

Parkstad Limburg Theater, Heerlen, 4 mei

Met de Dodenherdenking ben ik de Koninklijke Harmonie Heerlen voorgegaan in het “Requiem voor de Mens” van componist Rob Goorhuis. Het kwam met dit orkest de verstaanbaarheid ten goede dat het voorgeschreven koor was vervangen door een solistenensemble. Ik vond het interessant weer eens in het Nederlands te zingen.

J.S. Bach – Johannespassion

USKO Utrecht, maart-april

In Utrecht ben ik gevraagd Christus te zingen in de Johannespassion van Bach. Samen met het Utrechts Studentenkoor en orkest heb ik opgetreden in Den Bosch, Maarssen, Leiden en Utrecht.

Daarna zijn wij afgereisd naar het Verenigd Koninkrijk, waar we nog concerten hebben gegeven in Nottingham, Edinburgh, York en Manchester. Dit was een erg mooie concerttijd. Bovendien was het bijzonder te ervaren hoe ik tot aan het laatste concert nog groeide in mijn rol. Dit proces kende ik namelijk tot dan toe enkel uit de opera.

Theaterproductie: Donker

Arcus College Heerlen, 21 januari

Het eerste project van het jaar was opnieuw een synthese van muziek en toneel. Dit keer heb ik mijn medewerking verleend aan een afstudeerproject, een zelfgemaakt werk van een student. Het was een interessant concept, waarbij de muziek naast licht en donker effecten, kleur gaf aan problemen ten gevolge van de groeiende generatiekloof binnen gezinnen.

2016

Haydn – Harmoniemesse & Schöpfung

Lidwinakerk Best, 17 december

Een gezellig concert als solist voor de Roostenzangers uit Eindhoven. Het was een vol programma, maar voor mijn gevoel geen moment te lang.

Kerstconcert Licht, Liefde en een vleugje Humor

Clemenskerkje Brunssum, 10 december

Voor mij is de Kersttijd toch wel de mooiste tijd van het jaar. Dit jaar wilde ik mijn kerstgevoel eens delen via een eigen concert. Sopraan Eline Meijs en pianist Leon Dijkstra heb ik bereid gevonden samen met mij dit plan te verwezenlijken.

Het Clemensdomein, verkozen tot de meest spirituele plek van Nederland, vormde ons schilderachtige decor. Ons gevarieerde programma van opera, oratorium, musical en lied naast de kerstnummers is bij het publiek bijzonder goed binnengekomen. Daarmee was een traditie geboren.

Herdenkingsdienst Mariniers

Kerk Leyenbroek Sittard, 26 november

In nagedachtenis van de Limburgse mariniers die gesneuveld zijn bij de politionele acties in Nederlands-Indië, heb ik in Sittard de kerkdienst muzikaal opgeluisterd. Naast het “Pietà Signore” en  Händels “The trumpet shall sound” ben ik voorgegaan in het Limburgs volkslied.

Jubileumconcert 30 jaar Adelante zingt

Salviuskerkje Limbricht, 24 november

Het ene jubileumconcert was nog niet achter de rug, toen de voorbereidingen voor het volgende alweer in volle gang waren. Via “Adelante zingt” kwam ik voor het eerst in aanraking met lichte koormuziek. Ik heb meegezongen met bekende popnummers en Afrikaanse volksmuziek, waarbij naast het plezier de ritmes een prominente rol spelen.

In de stijl van de lichte muziek heb ik “Stars” gezongen uit Les Misérables en mijn geliefde “Song of Black Max”. In dit laatste lied heb ik toen ervaren dat het niet zo zeer gaat om de inleving. Het gaat er vooral om dat het je overkomt. Ongelofelijk hoe spontaniteit de humor laat opbloeien.

Theaterproductie: 30 jaar Vocaal Totaal

D’r Brikke Oave Brunssum, 5 november

Ook in 2016 zong ik weer bij mijn vrienden van Vocaal Totaal. Dit jaar stond zelfs in teken van hun 30-jarig jubileum. Daar kwam nog eens bij dat het concert zou plaatsvinden in mijn woongemeente Brunssum. Voor een tot de nok toe gevulde zaal belichtten we eerst diverse bekende scènes uit de belcanto-opera’s van Donizetti, Rossini en Verdi. Na dit dramatisch aangrijpende programma stonden humor en feest op de voorgrond, waaronder mijn optreden als Escamillo in Carmen van Bizet. Het was heerlijk zijn “Votre Toast, Toréador” nu eens in scène te doen.

Festivalconcert: Musica Sacra Offer van Liefde

Sint-Servaasbasiliek Maastricht, 18 september | Koepelkerk Maastricht, 20 september

Met plezier heb ik een a capella programma meegezongen in een gelegenheidskamerkoor op het festival Musica Sacra. Het eerste concert zongen we voor het grote publiek en het tweede voor de schoolkinderen ter educatie.

Theaterproductie: Tchaikovsky – Onegin

Alden Biesen, Bilzen, België, mei-juni

In België heb ik voor de afwisseling weer eens gewerkt als koorzanger. Het fraaie decor van deze productie was het binnenhof van kasteel Alden Biesen. Het was een mooie uitdaging na de Moussorgsky liederen nu eens een hele opera in het Russisch te zingen.

Theaterproductie: Händel – Rinaldo

Christkönig-Kirche Saarbrücken, Duitsland, april-mei

In samenwerking met het Conservatoire du Nord uit Luxemburg heb ik in Saarbrücken, Duitsland de opera Rinaldo opnieuw uitgevoerd. Als Argante, koning van de Saracenen, mocht ik weer eens de onruststoker spelen.  We hadden het theater dit keer verruild voor een kerk. Dit was zeer zeker wennen in het begin, maar met de voorstellingen hebben we laten zien dat het kan.

Liszt – Via Crucis & Franck – Sept paroles du Christ en croix

Dominicuskerk Amsterdam, 20 maart

Samen met twee collega’s mocht ik het Hoofdstadkoor van Amsterdam voorgaan in een Passieconcert. Vooral het werk van Liszt heeft een grote indruk op mij gemaakt door het bijzondere effect van de stilte. Ik mocht mijn partij steeds vanaf het oksaal a capella de kerk inzingen.

Theaterproductie: The Very Fairy

Toneelacademie Maastricht, januari-februari

Nadat ik een paar maanden was afgestudeerd deed het conservatorium van Maastricht opnieuw een beroep op mij. Waar ik verleden jaar was afgestudeerd kwam ik nu terug als freelancer. In samenwerking met de toneelacademie was het project “The Very Fairy” opgezet, een synthese van Purcells “The Fairy Queen” en Shakespeares “Midsummer Night’s Dream”.

Ik heb met veel plezier de basrol gezongen en weer eens een kijkje genomen in de keuken van de acteurs. Het zijn voor mij die theaterproducties waar kunstvormen samenkomen, die het meeste voldoening geven.

Moussorgsky – Songs and Dances of Death

Grote Kerk Culemborg, 17 januari|Majellakapel Bussum, 14 februari

Samen met het Domstad Blazersensemble heb ik gestalte mogen geven aan vier indrukwekkende liederen. Het is bijzonder hoe tekst en muziek hier op elkaar aansluiten en de beelden die daardoor ontstaan. Waar ik met de pianobegeleiding nog marge had, moest ik met deze bezetting dynamisch alle zeilen bijzetten. Interessant genoeg werden de emoties hierdoor juist nog versterkt. Zowel in Culemborg als in Bussum maakten we hiermee een diepe indruk.

2015

Kerstgala

De Residentie Abdissenbosch, Landgraaf, 12 december 2015

Je kunt je als artiest profileren via een website en sociale media, maar uiteindelijk gaat er niets boven een live optreden. Na afloop daarvan werd ik dan ook gevraagd gastzanger te zijn voor dit gala van de fanfare van Abdissenbosch, Landgraaf.

Naast het sfeervolle kerstrepertoire ging het dak eraf met “Votre toast, Toréador”  dat zoveel meer tot zijn waarde komt met een orkest. De stukken die het orkest niet had, zong ik met een opname. Dat was een primeur voor mij, maar gelukkig reageerde het publiek enthousiast.

Triple Galaconcert

Mondo Verde Landgraaf, 15 november

Sinds 2011 ben ik ook regelmatig als solist betrokken bij de koren van dirigent Steven van Kempen. Tijdens dit 110-jarig jubileumconcert van Mannenkoor Vriendenkring St. Rochus ben ik de heren voorgegaan als hoofdman van “De Twaalf Rovers” en mocht ik een van mijn favoriete stukken ten gehore brengen te weten “The Song of Black Max” van William Bolcom. Samen met een tiental andere koren en collega solisten was dit de langste en meest veelzijdige concertavond ooit.

Naast het sfeervolle kerstrepertoire ging het dak eraf met “Votre toast, Toréador”  dat zoveel meer tot zijn waarde komt met een orkest. De stukken die het orkest niet had, zong ik met een opname. Dat was een primeur voor mij, maar gelukkig reageerde het publiek enthousiast.

Theaterproductie: Edellieden en zigeuners in muziek en passie verbonden

Asta Theater Beek, 10 en 11 oktober

Al sinds het begin van mijn muzikale levensloop maak ik jaarlijks deel uit van Vocaal Totaal tijdens zijn muzikale theaterproducties. Zo heb ik me dit jaar met veel plezier tussen de zigeuners gemengd in scènes uit o.a. Verdi’s “Il Trovatore” en “Der Zigeunerbaron” van J. Strauss. Als graaf Homonay mocht ik met “Her die Hand” het feestje compleet maken.

In het tweede gedeelte maakten de zigeunerklanken plaats voor de dramatisch zwaardere muziek uit Donizetti’s Anna Bolena, Maria Stuarda en Roberto Devereux. Als hertog van Nottingham kreeg ik hier een mes in de rug te verwerken van mijn vriend Roberto in het “Ecco l’indegno”.

2009 – 2015: Concervatorium Maastricht